Din păcate în ultima perioadă pentru mulţi tineri lectura este ceva neobişnuit, nu de puţine ori sintagma ,,Şochează-ţi profesorii: citeşte o carte!’’ a devenit pentru mulţi elevi din România emblematică. Din acest motiv anul acesta Asociația ,,Tinerii Voluntari-Valea Călugărească'' a demarat un nou proiect, cu un titlu sugestiv ,,Şoc! Şoc! Şoc! Citesc!’’ , proiect ce a fost implementat în perioada 14 iulie -26 octombrie 2014. Astfel prin implementarea acestui proiect s-a încercat încurajarea tinerilor de a citi, de a studia şi comenta texte literare împreună cu prietenii şi colegii, aceasta fiind o alternativă de petrecere a timpului liber.
Totodată, proiectul şi-a propus să-i facă pe tineri să înţeleagă rolul pe care cartea o joacă în dezvoltarea propriei personalități. Să înțeleagă ce rol are cititul în dezvoltarea vocabularului, în susținerea de argumente într-o dezbatere; să conștientizeze că o lectură variată stimulează imaginaţia, îmbogăţește bagajul de cunoştinţe, și de ce nu, oferă garanția accesului la învățământul superior.
În acest scop s-au organiza 48 de „seri de lectură”, la care au participa peste 90 de tineri, de la Colegiul Agricol “Gh. Ionescu Sisești”, din Valea Călugărească, Colegiul Național ”Al. I. Cuza” din Ploiești, Colegiul Tehnic “Toma N Socolescu” din Ploiești, Liceul Tehnologic “ 1 Mai” din Ploiești. Dar şi studenţii voluntari ai Asociația ,,Tinerii Voluntari-Valea Călugărească''. Tot în cadrul proiectului s-a organiza şi o vizită de studiu, timp de 4 zile în judeţul Iaşi şi Neamţ la care au participat tinerii care s-au implicat cel mai mult în cadrul „serilor de lectură” . Aceştia su vizitat casele memoriale ale scriitorilor ce au fost studiaţi în cadrul „serilor de lectură”.
Itinerar cultural în cadrul proiectului ,,Şoc! Şoc! Şoc! Citesc!’’
Viteza în care se desfăşoară viaţa tinerilor astăzi anulează timpul care, în mod obişnuit, ar fi fost alocat lecturii. Pentru a suplini acest neajuns, tinerii apelează din ce în ce mai des, la resursele electronice de texte şi informaţii aflate doar la un click distanță. Existenţa acestor alternative "de carte" îi privează pe tineri de plăcerea unică a vechii şi demodatei cărţi de hârtie.
Nu acest lucru se poate spune şi despre cei peste 90 de tineri participanţi în proiectul ,,Şoc! Şoc! Şoc! Citesc!’’ implementat de Asociaţia "Tinerii Voluntari - Valea Călugăreasca". Tineri care prin implicarea lor în cadrul serilor de lectură au vrut să ,,şocheze’’ şi de ce nu să demonstreze că lectura unei cărţi poate ocupa un loc important în viaţa unui tânăr.
În cadrul proiectului 14 tineri care s-au evidenţiat în cadrul serilor de lectură au avut ocazia să participe la o vizită de studiu în perioada 4-7 septembrie 2014 la casele memoriale şi alte obiective culturale, situate în judeţele Neamţ şi Iaşi.
Şi pentru că uneori o imagine poate face cât o mie de cuvinte vă lăsăm şi pe voi să vedeţi cele mai importante obiective culturale pe care le-au vizitat...
Prima oprire a fost acasă la Vasile Alecsandri, în Mirceşti judeţul Iaşi. Aici a trăit până la moarte şi tot aici la Mirceşti şi-a desăvârşit o mare parte din opera lui marele scriitor Alecsandri. Astăzi casa unde a locuit stă mărturie timpului. Adăpostind în cele cinci încăperi obiecte, cărţi, tablouri, lucruri care au aparţinut scriitorului care nu fac altceva decât să ilustreze şi să ne amintească cele mai importante aspecte din viaţa ,,sihastrului de la Mirceşti’’ Vasile Alecsandri.
După vizita de la Mirceşti următoare oprire a fost la Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa. Palat ce păstrează şi astăzi după mai bine de două secole, o imensă şi spectaculoasă istorie pe care o descoperi imediat ce intri pe porţile acestuia. În acest loc a avut reşedinţa domnitorul Alexandru Ioan Cuza împreună cu soţia Elena Cuza. Mult timp acest loc a fost închis, din fericire astăzi palatul a fost redeschis după un amplu program de restaurare şi poate fi vizitat,fiind singurul monument istoric din Moldova care a fost reamenajat exact ca pe vremea domnitorului, datorită documentelor ce au fost lăsate de Elena Cuza.
A doua zi din vizita de studiu a fost dedicată obiectivelor culturale din oraşul Iaşi. Primul loc vizitat a fost Bojdeuca lui Creangă. O căsuţă mică care l-a găzduit pe Ion Creangă, din anul 1872, după ce a fost răspopit şi nevoit să plece din incinta Mănăstirii Golia. Aici în ,,bojdeuca’’ s-a mutat odată cu el şi Humulestiul. Pentru că în acestă casă Creanga va scrie toate Poveştile şi Amintirile din copilărie. Tot aici în anul 1876, pentru jumătate de an va locui împreună cu Creangă bunul său prieten Mihai Eminescu.
Următoarea oprire a fost la Muzeul Literaturii Române Iaşi. O casă somptuoasă construită în anul 1850 de către vornicul Vasile Pogor. Aici, este locul în care s-au ţinut timp de două decenii, întâlnirile junimiste, şi tot aici la 1 martie 1867 a apărut revista ,,Convorbiri literalele”. Eminescu, Caragiale, Slavici sunt printre cei mai importanţi scriitori ai literaturii noastre care au păşit în casa Pogor pentru a participa la întâlnirile junimii. Astăzi, casa adăposteşte o expoziţie impresionantă, care stă mărturie pentru circa 150 de ani de istoria a literaturii române.
Un scurt popas a fost şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Mai precis în Sala paşilor pierduţi, unde se află 19 picturi murale aparţinând marelui pictor Sabin Bălaşa. Toate cele 19 picturi nu fac altceva decât să reflecte sufletul, tinereţea, istoria şi poezia poporului român.
O altă oprire a fost în Parcul Copou, cel mai vechi parc din oraşul Iaşi. Aici odinioară Mihai Eminescu împreună cu iubita sa, Veronica Micle se plimbau pe aleile mari ale parcului pline de flori, care şi astăzi ca şi atunci sunt un simbol romantic pentru toţi îndrăgostiţii Iaşului. Dar pe departe atracţia parcului este Teiul lui Eminescu, bătrân de 250 de ani, care veghează impunător astăzi, bustul marelui poet Eminescu.
După plimbarea din parcul Copou a urmat vizita la casa memorială a scriitorului Mihail Sadoveanu de la Copou, casă în care a locuit mai întâi George Enescu până la mutarea familie Sadoveanu. În această casă Sadoveanul a scris 35 de cărţi la biroul, care aşa cum povesteşte Profira Sadoveanu, a fost mutat rând pe rând "din odaia cu stele la odaia ce dă spre teiul cel mare de la scrânciob, în camera trandafirie", şi tot aşa. Astăzi vila unde a trăit şi a scris Mihail Sadoveanu stă mărturie vieţii pe care a avut-o scriitorul prin obiectele care i-au aparţinut: fotografii, piese de vestimentaţie, obiecte de mobilier, cărţi.
A treia zi din vizita de studiu le-a purtat paşii tinerilor până la Humuleşti locul unde Nică s-a născut şi a copilărit. Aici timpul a stat în loc, casa, curtea sunt aşa cum le-a descris Creangă în frumoasele amintiri din copilărie. Odată ce intri pe poarta Muzeului Memorial Ion Creangă din Humuleşti eşti întâmpinat de un ghid care te introduce şi mai mult în copilăria descrisă de Creangă. Tot aici lângă muzeu există şi un parc tematic în care vizitatorii se întâlnesc cu cele mai îndrăgite personaje din poveștile lui Ion Creangă, ursul păcălit de vulpe, capra cu trei iezi, ba chiar cu mătușa Mărioara şi Smărăndița sau Moș Chiorpec.
Un alt popas a fost în localitatea Agapia locul unde se află mănăstire Agapia renumită pentru pictura interioară a bisericii, operă a celebrului pictor român Nicolae Grigorescu. Tot aici la Agapia este şi Casa Memorială Alexandru Vlahuţă. În această casă în timpul vieţii scriitorul Vlahuţă venea pentru a se odihni şi relaxa. În pridvorul spaţios al casei se organizau cenacluri literare la care participau prietenii şi apropiaţii scriitorului, printre ei: Ioan Slavici, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Ion Luca Caragiale, Haşdeu.
Ultima oprire a celei de a treia zi a fost la renumitul han al Ancuţei. Puţini ştiu că acesta a existat cu adevărat şi există şi azi. Timpul a fost nemilos cu vechiul han, astfel, o perioadă, în locul hanului au existat doar niște ziduri în ruină și pivnița. Astăzi pe locul vechiului han s-a ridicat unul nou, care te duce în atmosfera hanului de odinioară despre care Mihail Sadoveanu a scris în volumul de povestiri ,,Hanul Ancuţei”.
La întoarcerea din vizita de studiu, tinerii, au realiza jurnale de călătorie. Acestea sunt postate pe site-ul www.cutezatorii.ro AICI.
Proiectul este finanţat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Prahova şi are ca şi parteneri: Colegiul Agricol “Gh. Ionescu Sisești”, com. Valea Călugărească, Colegiul Național ”Al. I. Cuza”, Ploiești, Colegiul Tehnic “Toma N Socolescu”, Ploiești, Liceul Tehnologic “ 1 Mai”, Ploiești, Biblioteca Județeană “Nicolae Iorga”, Ploiești, Casa de Cultură “I. L. Caragiale”, Ploiești Casa Corpului Didactic Prahova, Editura LVS Crepuscul Ploieşti – revista Cutezătorii.
“Traditii si obiceiuri prahovene!” |
25.10.2014 VALENII DE MUNTE |
“Zilele Carierei” – eveniment de cariera organizat de Junior Chamber International Prahova in colaborare cu Ploiești Shopping City | 17.10.2014 PLOIESTI |
“Let`s Do It Romania – activitate de ecologizare | 27.09.2014 Ploiesti Valea Calugareasca |
“Tinerii voluntari in lupta antidrog” – tabara nationala organizata de DJST Prahova |
03-09.09.2014 BUSTENI |
“Orientarea turistica si turismul montan” - promovarea si popularizarea turismului sportiv ca modalitate eco de petrecere a timpului liber | 28.08.2014 BUSTENI |
„Traseul ruinelor si al manastirilor” - | 05.06.2014 GHIGHIU, SNAGOV, MOGOSOAIA 12.06.2014 BUCURESTI 19.06.2014 TRASEUL RUINELOR PRAHOVA 26.06.2014 TRASEUL RUINELOR GIURGIU |
Spectacol caritabil – strangere de fonduri pentru copii institutionalizati din judetul Prahova | 29.05.2014 PLOIESTI |
Voluntariatul - o alternativa de petrecere a timpului liber | 27.05.2014 PLEASA BUCOV |
“Festivalul Sporturilor Montane – Parangul Mare” – organizat de Asociatia Drumetii Montane, distribuire flayere | 17.05.2014 BRAN |
„Sanatate egal sport” - dezvoltarea cunostintelor tinerilor cu privire la alimentatia zilnica si prevenirea obezitatii prin sport” |
09.10.2014 AZUGA 16.10.2014 MANECIU 23.10.2014 CAMPINA |
„Sport egal sanatate” - dezvoltarea cunostintelor tinerilor cu privire la alimentatia zilnica si prevenirea obezitatii prin sport” |
16-18.05.2014 BRAN 18.09.2014 PLIOESTI METRO 02.10.2014 MIZIL |
„De la suflet la zambet” - campanie de strangere de produse alimentare si donarea lor familiilor din comunitate care au copiii de varsta scolara | 12-16.05.2014 VALEA CALUGAREASCA |
‚,Orasul reciclarii’ – proiect national organizat de Eco-Rom Ambalaje, colectare ambalaje din Ploiesti | 10.05.2014 PLOIESTI |
„Doneaza o carte, ofera un zambet” - campanie de stangere de carti si donarea lor scolilor din mediul rural | 23.04–08.05.2014 PLOIESTI |
„Drepturile mele sunt drepturile oricărui consumator european!” - proiect educational inscris in Calendarul Judetean al ISJ Prahova - campanie informativă | aprilie – noiembrie 2014 |
“Romanian Business Challenge”, targul regional al Firmelor de Exercitiu, editia a V-a, organizat de ISJ Prahova, Primaria Municipiului Ploiesti, Colegiul Economic “Virgil Madgearu” Ploiesti |
28-29.03.2013 PLOIESTI |
''Nu taia orbeste, copacul nu mai creste!” – actiune de plantare de arbori | 29.03.2014 PLOIESTI |
“Zilele bibliotecii Nicolae Iorga” – prezentarea activitatilor asociatiei pentru anul 2014 |
22.03.2014 PLOIESTI |
“Ofera o sansa la viata donand sange” – campanie de donare de sange, initiata de asociatia RoSmile | 19-21.03.2014 PLOIESTI |